Januari = uppsatsmånad

Jag får många frågor om ”uppsatser och inlämningar” både av lärare som handleder och studenter som skriver. Här reder jag ut vilka olika funktioner som kan användas. 🤔

Skapa uppsatsgrupper

Som lärare kan du skapa grupper. Gå till Grupper i vänstermenyn och välj Personer sedan väjer du +Gruppsammansättning. 

I Canvas skapas grupper på fyra olika sätt:

 1. Manuellt skapade grupper av läraren
 2. Slumpvis skapade grupper av Canvas
 3. Studenter anmäler sig själv till grupper som lärare skapat
 4. Studenter anmäler sig själva till grupper som de själva skapar

Att skapa seminariegrupper med egen anmälan är smart eftersom de studenter som är klara kan anmäla sig. De som inte blir klara kan bjudas in till seminariet men som åhörare.

Självanmälan

Om du som handledare inte vet vilka studenter som kommer vara klara med sina uppsatser till slutseminariet är det smart att skapa grupper där du Tillåter egenanmälan. Då kan studenter som är klara anmäla sig till aktuell seminariegrupp som du skapat.

5 vanliga frågor inför slutseminarium 

 1. Hur gör jag för att studenterna ska kunna läsa varandras arbeten?

Svar: Jag rekommenderar att du gör på följande vis:

 1. Skapa en Inlämningsuppgift för de som skriver individuellt. Ange Tilldela referentgranskning (opponent) manuellt.
 2. Skapa en Inlämningsuppgift för de som skriver i grupp (i par eller fler). Välj Tillåt egen anmälan. Se bild längre upp i inlägget.
 3. När du vet vilka studenter som kommer gå upp i slutseminariet skapar du slutseminarium-grupper, alternativt låter du studenterna anmäla sig till de slutseminarium-grupper du skapat. Välj Personer, fliken Grupper och Gruppsammansättning.
 4. Det smarta är att varje seminarium-grupp får en egen ”hemsida” att jobba med. Där kan de ladda upp sina uppsatser som alla i gruppen kan ta del av. Du kan tänka att hemsidan fungerar som en ”mapp” där studenterna kan ladda upp filer som alla som är med i sidan kan läsa och ladda ner.
 5. Du hittar gruppernas Hemsida genom de de tre vertikala prickarna längst ut till höger om gruppen. Se bild. TRe vertikala prickar betyder ”mer”.
 6. Du kan lätt byta mellan gruppernas hemsidor och meddela en grupp i taget. Det är helt enkelt bästa sättet att hålla koll på och kommunicera med en viss grupp studenter.
 7. I Canvas guider för Uppgifter (Assignements) hittar du mer information.
När du skapar gruppkategorier ska du tänka rubrik. Du ska inte ange 1, 2, 3 bara rubriken.
Du kan manuellt ange vem som ska opponera på vem eller så låter d Canvas slumpa opponenterna. Du kan ange en eller flera referent-uppgifter per student. Ange om du vill att referent-granskningen (opponeringen) ska vara anonym eller inte. När det gäller uppsatser är anonymt inte något alternativ, tänker jag.

2. Jag  vill att alla studenter ska läsa vad alla andra i kursen skrivit, inte bara uppsatser i den egna seminariegruppen.

Svar: Ja, då måste du skapa en stor grupp av samtliga studenter i gruppen/klassen och be dem ladda upp sina ”slut-versioner” på hemsidan som de har tillgång till.
Funktionen ”hemsida” kan bidra till en bra växelkraft eftersom studenterna ser vem som laddat upp och vilka som saknas.
Läs hur du gör i punkt 4, 5 och 6 i svaret ovan.
😒 Det fungerar inte att skapa en inlämningsuppgift och göra den till en Gruppuppgift med idén att alla studenter ska kunna läsa och ta del av varandras arbeten. Studenter kan endast se de arbeten som de är tilldelade att referensgranska.

Om du klickar på pilen vid Gruppkategorin ser du vilka studenter som tillhör respektive grupp. Du kan lätt flytta om studenterna genom drag&drop.

3. Jag vill att studenterna ska läsa varandras inom den seminariegrupp de tillhör och genomföra en skriftlig opponering på minst en annan uppsats.

Svar: Se punkt 1, 2, 3 ovan.

4. De flesta av mina studenter skriver tillsammans två och två men jag har också några som skriver individuellt. Hur gör jag då med inlämningarna?

Svar: Du måste skapa två separata inlämningsuppgifter. Se punkt 1 och 2 ovan

5. Hur gör jag för att uppsatserna ska gå via Urkund?

Svar: Kryssa för Urkund när du skapar Inlämningsuppgiften. Välj om och när studenten får ta del av rapporten. Se alternativ för Urkund.

Sammanfattning

I Canvas är det superenkelt att samarbeta. Det går att jobba via Hemsidor som studenter förfogar över och också via andra verktyg såsom Samarbete och Google Drive. De senare kommer jag beskriva i ett annat inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s